Over LekkersDichtbij

Welkom op LekkersDichtbij.nl! Mijn naam is Christiaan, ik ben de oprichter van LekkersDichtbij.

Mijn missie met LekkersDichtbij is het stimuleren van lokale boeren/telers, bevorderen van eerlijke handel, en het verlagen van de milieu-impact van onze voedselproductie. Door direct bij de boer te kopen betaal je vaak minder, en krijgt de boer een betere prijs. Ook voorkom je zo onnodig transport, krijg je een veel verser product, en kan de boer vaak precies vertellen wat er met de producten is gebeurd.

Geschiedenis

Eind 2012 - Wandelend, fietsend, skatend, of fotograferend, ik kom graag buiten. Tijdens mijn vele uitstapjes in de polder kom ik regelmatig kaasboerderijen, fruitstalletjes, en allerhande bordjes tegen waarop eieren, aardappels en groenten worden aangeprezen. Aangezien ik zelf ook graag mijn aardappelen, spruiten en uien direct bij de boer haal kan ik me zo voorstellen dat meer mensen dit willen, alleen weten ze niet beter dan naar de supermarkt te gaan. Het idee blijft in mijn gedachten en na wat onderzoek valt eind 2012 dan ook het besluit om een website te starten over ‘kopen bij de boer’. Op 16 december 2012 wordt de domeinnnaam lekkersdichtbij.nl geregistreerd.

Begin 2013 - De koude maanden zijn ideaal om binnen achter de computer te zitten. Gedurende deze maanden heb ik bergen werk verzet, en mezelf steeds meer ontwikkeld in het PHP programmeren. Op maandag 11 februari verschijnt er een artikel over LekkersDichtbij op nieuweoogst.nu, de website van landbouworganisaties LLTB, LTO Noord en ZLTO. Vanaf dat moment stromen de eerste voorinschrijvingen al binnen terwijl de site nog niet eens live is.

Maart 2013 - De website gaat live met drie categorieën: groente, fruit en zuivel, en ongeveer 25 boerderijen. Aanmeldingen blijven binnendruppelen en LekkersDichtbij groeit langzaam maar gestaag.

Eind 2013 - De aandacht voor lokale producten blijft maar groeien, na het zoveelste (paarden)vleesschandaal wordt ook lokaal en eerlijk vlees met een bekende herkomst gigantisch populair. Daarom voeg ik de categorie ‘vlees kopen bij de boer’ toe aan LekkersDichtbij, een goede keus want vanaf dan gaat het hard. De aanmeldingen van vleesboerderijen volgen elkaar snel op en de bezoekersaantallen stijgen.

Begin 2014 - Op 29 januari 2014 wordt er een artikel gewijd aan LekkersDichtbij op het enorm populaire kookblog Smakelijck. In die maand verdrievoudigen de bezoekersaantallen en wordt ook op Twitter en Facebook veelvuldig over LekkersDichtbij gesproken.

Eind 2014 - De populariteit van lokale groenten en vlees blijft maar stijgen. In augustus 2014 leidt de crisis op de Krim tot een Russische boycot van Europese groenten, fruit, zuivel en vlees. Nederlanders geven massaal gehoor aan de oproep om meer Nederlandse producten te eten om zo de overschotten tot een minimum te beperken. De bezoekersaantallen van LekkersDichtbij verdubbelen zich nogmaals.

Eind 2015 - Lekkersdichtbij gaat alweer 3 jaar mee en het design begint wat gedateerd aan te voelen. Gedurende 2015 vinden er steeds meer voorbereidingen plaats om LekkersDichtbij compleet opnieuw te bouwen, met een verbeterde sitestructuur, een modern uiterlijk, en nieuwe functionaliteiten zoals een evenementen agenda en nieuws artikelen.