Oer Hollands Lakenvelder Vlees vind je op LekkerLakenvelder.nl

17-12-2018 12:00

Met de nieuwe website LekkerLakenvelder.nl zet de Stichting Lakenvelder Vlees dit Nederlandse runderras op de kaart en helpt zo bij het in standhouden ervan.

Het oer Hollandse Lakenvelderrund is al sinds de 17e eeuw een opvallende verschijning in ons landschap. Deze bijzondere koe is rood of zwart met een witte band midden over het lijf. Het ras is bijna uitgestorven geweest maar inmiddels weer voorzichtig in opmars. Verschillende liefhebbers houden ze op kleinschalige boerderijen en genieten van deze mooie, sterke dieren.

De fokkerij is niet alleen gericht op de mooie kleurtekening maar ook op kenmerken waardoor een dier gemakkelijk en gezond oud kan worden. Zo is de lichaamsbouw belangrijk met sterke benen en makkelijke geboortes, maar ook een rustig, vriendelijk karakter hoort bij het ras. Deze duurzame koe kan zichzelf goed redden op een bescheiden rantsoen en wordt daarom ook gebruikt om natuurweides te begrazen en onderhouden.

De Lakenvelder heeft van nature uitstekend en smaakvol vlees. De dieren die niet geschikt zijn voor de fokkerij worden verwerkt voor consumptie en op deze manier is er goed lokaal vlees beschikbaar voor consumenten en kan de fokkerij in stand gehouden worden.

Lakenvelder vlees kopen

Het predicaat ‘Erkend Leverancier Lakenvelder Vlees’ staat voor Lakenvelderhouders die raszuiver fokken volgens de richtlijnen van het stamboek en voldoen aan richtlijnen voor dierenwelzijn zoals een zoogperiode voor kalveren van minimaal 4 maanden en weidegang gedurende deze periode. Je bestelt het vlees direct bij de veehouder en deze kan zelf vertellen welke keuzes gemaakt worden in het fokbeleid, voerbeleid en ten aanzien van bijvoorbeeld weidebeheer en stalling van de dieren. Op deze manier weet je zeker dat je puur Lakenvelder Vlees koopt van dieren die goed verzorgd zijn.

Op de website LekkerLakenvelder.nl kun je alle Erkend Leveranciers Lakenvelder Vlees vinden. Zo help je de fokkerij in stand te houden en kun je genieten van duurzaam Lekker Lakenvelder Vlees.

Lekker Lakenvelder, dierbaar erfgoed