Superlokale groenten: je eigen moestuin

14-03-2016 20:00

Wil je nog goedkoper, lokaler en biologischer groenten dan dat jouw favoriete boer kan leveren? Begin je eigen moestuin in je achtertuin!

De maand maart markeert zo'n beetje het begin van het moestuinseizoen. In maart begin je met het opkweken van de zaadjes in de vensterbank of kas, zodat ze als ze groot genoeg zijn naar buiten kunnen. Het werken in de eigen moestuin is naast ontspannend en gezond ook leerzaam (vooral voor kinderen).

De afgelopen jaren leverde mijn moestuin superverse en smaakvolle tomaten, komkommers, courgette, radijs, sla, rode pepers, paprika's, wortels en prei. Vooral tomaten, paprika's en pepers zijn een aanrader. Met een paar planten is dit goed te overzien en gemakkelijk bij te houden. Zorg vooral voor veel water en houdt de planten netjes om woekeren te voorkomen. Verder gaat het vanzelf en de smaak van een versgeplukte tomaat is niet te overtreffen!

Geen plaats voor een moestuin

Geen plaats voor een moestuin is geen excuus. De paprika's deden het bij mij zelfs het beste in een pot op het terras, lekker warm. De groenten die wel in de volle grond staan nemen ook geen half voetbalveld in beslag, ik kom denk ik niet verder dan 2 m2. Het voordeel van zo compact tuinieren is dat je er veel minder werk aan hebt en dat je ook minder gauw een overschot hebt. Ik plant dus maar vier kroppen sla in plaats van het hele zakje, en heb van elke tomatensoort maar één plant. Zo houd je het leuk!

De eerste zaadjes zijn geplant!

Zaden voor de moestuin kopen

Een moestuin start je natuurlijk niet vanuit het niets. Alles staat of valt met goed zaad en een kweekbak op een warme zonnige plaats. De eerste weken zijn cruciaal! Als de plantjes sterk genoeg zijn kunnen ze naar buiten en eenmaal goed geworteld kunnen ze dan best wat hebben. Er zijn natuurlijk ook groenten, zoals wortels, die je direct in de volle grond plant. Lees altijd de aanwijzingen op het zakje!

Een goede winkel om zaden voor je moestuin te kopen is Zadenkopenonline.nl. Hier vind je een enorm aanbod aan groentezaden van 1 tot 3 euro per zakje en ook allerlei accessoires zoals kweekbakjes en vogelnetten. Een eigen kruidentuintje is overigens een leuke aanvulling op je groententuin en helemaal makkelijk want vrijwel alle kruiden kun je in een potje kweken.

(Dit is een gesponsord artikel)